• Historie Tonegido

  Handbalvereniging Tonegido (Tot ons nut en genoegen is dit opgericht) werd aanvankelijk opgericht als atletiek en handbalvereniging. Dit gebeurde op 15 augustus 1945 door Rits Kat, Harm van der Schaaf, Gert Rotgans en Ab Steigstra. 

  Het handbalveld was in Westerland, gewoon op een weiland van Blauwboer, die daar zijn koeien liet lopen. Voordat er een wedstrijd gespeeld kon worden moesten de handballers eerst 37 kruiwagens met koeienvlaaien van het veld scheppen.

  In het begin werd er met 11 spelers gespeeld, in 1970 werd er overgegaan tot 7 spelers.

  Als er binnen gespeeld moest worden dan was het altijd ver reizen voor Tonegido, de dichtstbijzijnde hal was de veilinghal in Alkmaar die af en toe als sporthal gebruikt werd.

  Voor de wedstrijden begonnen moesten wel eerst alle kisten opgeruimd worden die in de veilinghal gebruikt werden.

  In oktober 1960 werd er verhuisd naar de Belterlaan te Hippolytushoef en werd het gezamenlijke gemeentelijke sportveldencomplex van Handbalvereniging Tonegido en Voetbalvereniging Succes geopend door burgermeester Schellinger.

  In maart 1977 werd het eerste verharde handbalveld geopend op het sportcomplex. Kort daarna volgde de ingebruikneming van een tweede verhard handbalveld.

  In september 1979 neemt Tonegido een luchthal in gebruik, deze wordt op 1 van de verharde velden neer gezet, zodat er in de winterperiode ook binnen kan worden getraind en thuiswedstrijden kunnen worden gespeeld en niet steeds meer hoeft worden uitgeweken naar andere plaatsen.

  Tonegido verhuurd de hal op de lege uren aan andere verenigingen.

  In maart 1980 gebeurt er een ramp voor Tonegido, door storm en stroomuitval zakt de luchthal in elkaar en brengt onherstelbare schade aan, een grote financiële strop!

  Meteen werd er actie ondernomen om een faillissement te voorkomen en werden er door de leden van de club op heel Wieringen huis aan huis pompbewijzen verkocht, met de opbrengst van deze actie, het uitgekeerde verzekeringsgeld en financiële hulp van de gemeente Wieringen kon er eind september 1980 weer gesport worden in een luchthal die wederom door veel vrijwilligershulp tot stand kon komen.

  Een sporthal realiseren in Hippolytushoef bleek een zware dobber, toen de gemeente aangaf dat dit project niet door kon gaan, kwam Tonegido in januari 1984 met een particulier initiatief, dat gesteund werd door de gemeente en vervolgens werd er een bouwcommissie gevormd. Vele vrijwilligers zetten hun schouders onder het sporthalproject, waardoor er 8 ton kon worden bespaard op de in eerste instantie beraamde kosten.

  In augustus 1985 werd de sporthal voor het eerst in gebruik genomen.

  Ook tegenwoordig ziet het er prachtig uit op ons sportcomplex.

  We genieten samen met vv Succes van onze nieuwe prachtige gezamenlijke kantine en handballen met veel plezier in de sporthal die recent in een nieuw jasje gestoken is in samenwerking met Stichting Sporthal Wieringen en met veel inbreng van leden van vv Succes en hv Tonegido.