• Beleid

    1.       Algemeen beleid

    Het algemeen beleid geeft op hoofdlijnen aan waar de vereniging voor staat. Waar we voor staan is verwoord in de missie waar we naar streven is opgenomen in de visie. Dit samen met de organisatiestructuur van de vereniging dragen zorg voor het voortbestaan en de ontwikkeling voor de toekomst.

    1.1    Missie (hier staan wij voor)

    De “handbalvereniging Tot Ons Nut En Genoegen Is Dit Opgericht”. Dit gebeurde op 15 augustus 1945 door Rits Kat, Harm van der Schaaf, Gert Rotgans en Ab Steigstra. Het handbalveld was in Westerland, gewoon op een weiland van Blauwboer, die daar zijn koeien liet lopen.  Nu vinden de handbal activiteiten plaats op het sportcomplex aan de Belterlaan in Hippolytushoef.  Bij HV Tonegido is in de loop der jaren is er veel verandert maar het fundament is en blijft om handbal mogelijk te maken op recreatief (breedte sport) en wedstrijd niveau voor Wieringen en omgeving.

    Het plezier in de handbalsport staat bovenaan, het motto “winnen willen, verliezen kunnen” is leidend voor de spelers en begeleiders. Leden, coaches, trainers maar ook de vrijwilligers die de vereniging kunnen laten bestaan zijn betrokken en nemen hun verantwoording voor het uitoefenen van de taken.

    1.2    Visie (hier gaan we voor)

    De vereniging heeft als maatschappelijk doel om handbal blijvend mogelijk te maken voor Wieringen en omstreken. De bindende factor zijn de leden, maar ook de vele vrijwilligers die de vereniging draaiend weten te houden. Het plezier in de handbalsport staat altijd bovenaan. Als vereniging zorgen we er met z’n allen voor dat iedereen die handbal wil spelen zich thuis voelt en gerespecteerd wordt.

    We zullen als vereniging actief moeten zijn en vooral blijven om samen, de vrijwilligers en vrijwillige bestuursleden, coaches, de leden, ouders van leden en belangstellenden de vele taken die een handbalvereniging heeft te kunnen uitvoeren.

    Het financiële beleid is erop gericht om met behulp van contributies, sponsoring en acties voldoende inkomsten te genereren om de kosten die de vereniging maakt, zoals onderhoud van de velden, trainingsmaterialen en zaalhuur te kunnen dekken. 

    Met anderen verenigingen wordt samengewerkt om handbal op Wieringen mogelijk te blijven houden.

     

    1.3    Organisatie

    HV Tonegido valt onder de vlag van het Nederlands Handbal Verbond (NHV), en volgt hiermee het algemene landelijke NHV Home - Handbal beleid die dit op haar beurt weer voert onder toezicht van het NOCNSF (Home  · NOC-NSF Portal (nocnsf.nl)

    Alle functies binnen de vereniging worden ingevuld door vrijwilligers!

    De vereniging bestaat uit een dagelijks bestuur (Voorzitter, Secretaris, Penningmeester) die zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De voorzitter heeft de algemene leiding van de vereniging, administratieve en secretariële taken liggen bij de secretaris en kunnen deels gedelegeerd worden aan wedstrijdsecretaris. De penningsmeester is verantwoordelijk voor de financiële taken van de vereniging.

    Toegevoegd aan het dagelijks bestuur zijn Algemene Leden, normaliter twee of drie personen. In de Algemene Leden Vergadering (ALV) die jaarlijks wordt gehouden worden de bestuursleden voor een periode van drie jaar benoemd. In de statuten zijn de bevoegdheden, rechten en plichten opgenomen. Vaste commissies zorgen oa voor de wedstrijden, teamindeling, sponsoring, onderhoud van de terreinen, (jeugd) coaches, trainers en scheidsrechters.

    Voor speciale gelegenheden kunnen projectmatige commissies worden samengesteld.

    Het bestuur vergadert zo’n tien keer per jaar en ze draagt de verantwoording voor het reilen en zeilen van de vereniging. De uitvoerende verantwoordelijkheden van het bestuur zijn gedelegeerd bij diverse vaste commissies. Een vertegenwoordiger van de commissies kan op verzoek van de commissie of op het verzoek van het bestuur worden uitgenodigd bij de reguliere vergadering.

    Onafhankelijk van het bestuur zijn er twee vertrouwenspersonen (man en vrouw) verbonden aan de HV Tonegido. Zij hebben hiervoor een verplichte opleiding gevolgd. (zie ook onderdeel 10)

     

    1.4    Doelstellingen van de vereniging 

    • Maatschappelijk betrokken: met als doel om handbal blijvend mogelijk te maken voor Wieringen en omstreken. Hier geldt eveneens samenwerken met de andere sportvereniging om het maatschappelijke doel -sport op Wieringen- mogelijk blijvend mogelijk te maken
    • Gezondheid en Veiligheid: Zorgen voor een veilige sportomgeving met goede materialen en omstandigheden. Waar nodig bieden we voorlichting over gezondheidsvoordelen van de sport in haar algemeenheid en handbal in het bijzonder, in voorkomende gevallen advies/doorverwijzing bij blessures. Wij willen dat alle leden, coaches, trainers en ouders (ook van de tegenpartij) zich veilig voelen in de ruimste zin van het woord.
    • Een actief beleid ten aan zien van vrijwilligers: elke taak bij de vereniging wordt gedaan door vrijwilligers. Deze betrokken mensen doen dit veelal naast hun normale werk en verplichtingen.
    • Duurzaamheid: Het ondersteunen en uitvoeren van een milieuvriendelijke aanpak. Energiezuinige verlichting, waar mogelijk gebruik maken van duurzame (sport) materialen. Dit helpt het milieu, maar zorgt eveneens voor inkomsten (oud papier) en kostenbesparing op energie (LED veld verlichting).
    • Een benaderbaar verenigingsbestuur dat zichtbaar is, transparant is in doen en laten en goed en passend informatie verstrekt. Maar ook goed geïnformeerd wordt zijn door de verschillende commissies, teams en leden.
    • De verschillende commissies voeren hun taken voor een groot deel zelfstandig uit binnen de kaders van de vereniging.
    • Een financieel gezonde vereniging die met acties, evenementen, donaties, sponsoring een veilig handbal klimaat kan leveren tegen acceptabele contributie kosten.

     

    2.       Handbal technisch beleid

    Het handbal technisch beleid wordt op hoofdlijnen geschetst door het NHV en ingevuld door (vrijwillige) trainers.

    Vanuit de jongste jeugd wordt er ingezet op “Breedte-Sport” dit houdt in dat handbal voor iedereen mogelijk moet zijn. Het gaat hier vooral om het aanleren van de handbal technische vaardigheden (gooien, vangen, passen, het zien van spel en conditie).

    Op hogere leeftijd kan er -als team- gekozen worden voor “Wedstrijd-Sport” waarbij recreatieve en plezier meer plaats maakt presteren (benadrukt wordt dat spelers nooit zullen worden betaald voor deelname in een team).

    De niveaus waarop gespeeld wordt zijn afgestemd op leeftijdscategorieën en team-resultaten. Er zal altijd gestreefd worden om op een zo’n hoog mogelijk niveau (klasse) te spelen.  Het uitgangspunt is dat de tegenstander een gelijkwaardig niveau speelt, dit zorgt voor het nodige plezier in de sport, maar ook voor de nodige speltechnische uitdagingen.

    Indelingen in de teams wordt primair op leeftijd gedaan. De leeftijdsindelingen worden jaarlijks bijgesteld door het NHV en dienen te worden gevolgd. In sommige gevallen is voor een dispensatie mogelijk wat altijd goedgekeurd moet worden door het NHV.

     

     

     

     

     

     

     

    Er zijn vele commissies die de vereniging draaiende houden, er worden een aantal toegelicht

    3.       Jeugdcommissie

    De jeugdcommissie heeft een aanzienlijke taak en draagt zorg voor de coaching en training van de jongste jeugdspelers tot de senioren.

    De belangrijkste taken zijn:

    • Zorgdragen dat de jeugdteams worden samengesteld, primair op basis van leeftijd.
    • Het coördineren van de trainingen en coaching van de jeugdteams
    • Zorgdragen dat elk team voldoende begeleiding (leiders) heeft, dit zijn ouders van de jeugdleden (bij voorkeur met handbal ervaring)
    • Zorgdragen dat er training gegeven kan worden, dit wordt door ouders, oudere leden of vrijwilligers gedaan (bij voorkeur met handbal ervaring)
    • Er voldoende trainingsmaterialen zijn, die in een goede staat worden gehouden cq. tijdig vervangen worden.
    • Erop toeziet dat er met respect voor elkaar en met elkaar handbal wordt gespeeld zodat de spelers zich op sociaal emotioneel en handbal technisch vlak blijven ontwikkelen.
    • Afstemming van wedstrijden met de scheidsrechters.

    Neventaken:

    • Werven van nieuwe jeugdleden
    • Zorgdragen dat nieuwe leden zich correct aanmelden teneinde inschreven te zijn (leden en contributie lijst en bij het NHV om te mogen spelen)

    4.       Velden en zaal

    Het handbalseizoen bestaat uit twee delen, een buiten en een binnen seizoen.

    • Voor het buiten seizoen wordt er gebruik gemaakt van het hoofdhandbalveld en van een trainingshandbal veld. Het buiten seizoen loopt normaliter van september – oktober, mei - juni
    • Voor het binnen seizoen wordt er zaalruimte en kleedkamers gehuurd van Stichting Sportcentrum Wieringen (SSW). Het binnen seizoen loopt normaliter van oktober - mei.

    De zaalhuur is een aanzienlijke financiële post en wordt daarom gecontroleerd door de secretaris. 

    5.       Sponsering

    Sponsoren zijn van groot belang voor HV Tonegido. Ze vormen een groot en essentieel deel van de inkomsten van de vereniging. Sponsoren zijn zichtbaar op de reclameborden langs het veld en de handbal kleding. De sponsorcommissie draagt zorg voor het aantrekken en onderhouden van de contracten met de sponsoren.

    De sponsorcommissie is verantwoordelijk voor het aantrekken van nieuwe sponsoren en het onderhouden van de contacten en relaties met de huidige sponsoren. De sponsorcommissie zorgt ervoor dat alle leden/teams in een HV Tonegido wedstrijd tenue spelen.

    6.       Website en communicatie

    Het goed functioneren van de vereniging vereist een goede interne en externe communicatie. De website en sociale media (Facebook pagina) zijn hiervoor de instrumenten.

    Persoonlijk contact tussen leden, coaches, trainers en bestuursleden is van belang voor het uitwisselen van ideeën, kennis, nieuws en wetenswaardigheden.

    De algemene ledenvergadering is een keer per jaar het meest formele moment van communicatie tussen leden en bestuur (vica versa).

    7.       Kantine

    De kantine is de plek waar alle leden, supporters, sponsoren en andere die betrokken zijn bij de v.v. Succes en H.V. Tonegido samenkomen om na de inspanningen op het veld een hapje of drankje te nuttigen. In de kantine staat ontmoeting centraal.

    De kantine is ons visiteplaatje naar de bezoekers. Op wedstrijddagen willen we de bezoekers graag gastvrij kunnen ontvangen.

    De kantine is ook ook een belangrijke bron van inkomsten voor de vereniging en draait alleen op vrijwilligers van HV Tonegido en vv Succes, dit zijn veelal ouders van leden.

    8.       Terrein commissie; onderhoud materiaal en velden

    Goed onderhouden en veilig materiaal is een voorwaarde om te handballen, dit geldt voor de ballen, doelen, velden, verlichting maar ook voor de accommodatie.

    De verantwoordelijkheid en taak van de materiaalcommissie is de aanschaf, onderhoud en beheer van al het voor trainen en wedstrijden benodigde materiaal. Het onderhoud van het buitenveld valt ook onder de Terrein commissie. (Het veld en kleedkamer in de sporthal is gehuurd van Stichting Sportcentrum Wieringen SSW). Buiten de commissie hebben alle leden, coaches en trainers een belangrijke verantwoordelijkheid voor het in stand houden van de terreinen en materialen.

    9.       Gedragsregels en gedragsregels NOC*NSF

    Gedragsregels NOC*NSF

    • De sportbonden in Nederland nemen (seksuele) intimidatie bijzonder serieus. NOC*NSF heeft gedragsregels voor sportbegeleiders opgesteld. Die regels zijn door alle landelijke sportbonden onderschreven. De regels zijn gemaakt om de risico's op ongewenst gedrag in de relatie pupil en trainer te verkleinen en ze fungeren als toetssteen voor het gedrag van begeleiders en sporters in concrete situaties. Hieronder vindt u de elf gedragsregels die worden onderschreven door alle landelijke sportorganisaties die zijn aangesloten bij NOC*NSF.
    • De begeleider moet zorgen voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de sporter zich veilig voelt.
    • De begeleider onthoudt zich ervan de sporter te bejegenen op een wijze die de sporter in zijn waardigheid aantast, én verder in het privé-leven van de sporter door te dringen dan nodig is voor het gezamenlijk gestelde doel.
    • De begeleider onthoudt zich van elke vorm van (machts)misbruik of seksuele intimidatie tegenover de sporter.
    • Seksuele handelingen en seksuele relaties tussen de begeleider en de jeugdige sporter tot zestien jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik.
    • De begeleider mag de sporter niet op een zodanige wijze aanraken dat de sporter en/of de begeleider deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard zal ervaren, zoals doorgaans het geval zal zijn bij het doelbewust (doen) aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten.
    • De begeleider onthoudt zich van seksueel getinte verbale intimiteiten.
    • De begeleider zal tijdens training(sstages), wedstrijden en reizen gereserveerd en met respect omgaan met de sporter en met de ruimte waarin de sporter zich bevindt, zoals de kleedkamer of de hotelkamer.
    • De begeleider heeft de plicht de sporter te beschermen tegen schade en (machts)misbruik als gevolg van seksuele intimidatie. Daar waar bekend of geregeld is wie de belangen van de (jeugdige) sporter behartigt, is de begeleider verplicht met deze personen of instanties samen te werken, opdat zij hun werk goed kunnen uitoefenen.
    • De begeleider zal de sporter geen (im)materiële vergoedingen geven met de kennelijke bedoeling tegenprestaties te vragen. Ook de begeleider aanvaardt geen financiële beloning of geschenken van de sporter die in onevenredige verhouding tot de gebruikelijke dan wel afgesproken honorering staan.
    • De begeleider zal er actief op toezien dat deze regels worden nageleefd door iedereen die bij de sporter is betrokken. Indien hij/zij gedrag signaleert dat niet in overeenstemming is met deze regels zal hij de betreffende persoon daarop aanspreken.
    • In die gevallen waarin de gedragsregels niet (direct) voorzien, ligt het binnen de verantwoordelijkheid van de begeleider in de geest hiervan te handelen.

     

    Gedragsregels HV Tonegido

    Leden

    • Leden zijn zij die contributie afdragen aan de vereniging.
    • Als minderjarigen lid willen worden van een sportvereniging, hebben ze daarvoor toestemming nodig van hun wettelijke vertegenwoordiger. De wettelijke bepalingen voor minderjarigen blijven volledig van kracht.
    • Opzeggingen dienen voor 1 april van het kalenderjaar te worden gedaan, na deze datum verplicht het lid zich de contributie voor het volgende seizoen te betalen. (een Handbal seizoen loopt van 1 augustus tot 31 juli) 
    • Van leden wordt verwacht dat zij zich committeren aan de gangbare regels, normen en waarden en de gedragscodes die zijn opgesteld door het NHV / NOCNSF en HV Tonegido indien aanvullende regels worden gesteld.
    • In geval van overtredingen tijdens wedstrijden waarbij een boete wordt opgelegd door de NHV aan HV Tonegido is het lid verplicht deze boete zelf te betalen. Dit kan via en / of in overleg met de penningmeester.
    • Leden onder de 18 jaar mogen niet ingezet worden voor gevaarlijke vrijwilligerstaken (zoals oud-papier ophalen met behulp van een vrachtauto)
    • Leden (en ouders van) die zich niet houden aan de gedragscodes kunnen worden geroyeerd.

     

    Ouders /partners/verzorgers

    • HV Tonegido is een vereniging die alleen kan bestaan uit vrijwilligers. Dit zijn in vrijwel alle gevallen ouders van (oud) leden of zelf actieve leden. Er moet daarom ook een dringend beroep gedaan worden dat ouders/partners/verzorgers zich als vrijwilliger inzetten. 
    • Van ouders/partners/verzorgers wordt verwacht dat zij zich committeren aan de gangbare regels, normen en waarden en de gedragscodes die zijn opgesteld door het NHV / NOCNSF. Vanzelfsprekend geldt dit voor uit- en thuiswedstrijden.
    • Voor vervoer bij uitwedstrijden kan er een beroep gedaan worden om leden te vervoeren. Zorg voor geldige autopapieren, verzekeringen (ook inzittende) en rijbewijs. De auto moet voorzien zijn van gordels op alle stoelen/banken en een geldige APK bezitten.
    • Gedrag van ouders ten opzicht van kinderen, trainers, coaches (en overige vrijwilligers) van de vereniging (en van overige verenigingen waar wordt gespeeld uit/thuis) heeft een enorme invloed op het spelplezier en vrijwilligers plezier. Hier geldt; stel je als ouder constructief en behulpzaam op. Langs de zijlijn staan is gemakkelijk; commentaar op de vrijwilligers wordt alleen gewaardeerd indien dit respectvol en opbouwend van aard is, meer nog als het commentaar omgezet wordt in een actieve bijdrage aan de vereniging.

     

     

    HV Tonegido, Hippolytushoef, oktober 2024